Montessori pomůcky a hračky, které dávají smysl

Slovo Montessori je dnes spojováno s mnoha přívlastky - Montessori pedagogika, filozofie, metody, hračky, pomůcky aj., ale společným jmenovatelem je výchova. 

Principy Montessori výchovy se stávají čím dál častěji oblíbenější mezi rodiči, i přesto, že tato filozofie vznikla před více než 100 lety. Doba se posunula - změnila se společnost, školství a změnily se také potřeby dětí. Celý svět se vyvíjí a o všem více víme, proto není divu, že v současném světě získává tato metoda větší prostor k uplatnění. Jsme svědky rostoucího počtu rodičů, kteří věří, že tou správnou cestou ve výchově dítěte jsou právě Montessori metody.

S Montessori výchovou jdou ruku v ruce Montessori pomůcky a hračky pro děti. Na trhu se v posledních letech objevují nejen jednoduché vzdělávací hračky Montessori typu, ale i perfektně promyšlené Montessori pomůcky a řada dalších nástrojů, které dítě podporují v jeho přirozeném vývoji.

full-shot-teacher-helping-kid-play
Kde se vzala Montessori metoda?

Za metodou Montessori stojí žena - Maria Montessori.

Marie Montessori byla první italskou lékařkou, která změnila přístup ve vzdělávání dětí. Tajemství jejího úspěchu je založeno
na tisících hodinách pozorování dětí a jejich potřeb. Díky pozorování a pomocí respektujícího a přátelského přístupu ke každému z nich byla schopna dětem nabídnout vhodné činnosti, které jim umožnily se samostatně rozvíjet ve světě, který je obklopuje.

Jednou za paní Montessori přišlo dítě s prosbou - „Pomoz mi, abych to dokázal sám.” Tato prosba se stala hlavní myšlenkou Montessori filozofie.

Maria Montessori se zaměřovala na výchovu mentálně postižených dětí, které díky těmto metodám dosahovaly srovnatelných výsledků jako děti z běžných škol. Své metody následně aplikovala u zdravých dětí, kde měly ještě větší úspěch.

Česko má Jana Amose Komenského, který položil základy moderního školního systému. Itálie má Marii Montessori, ženu, která revolučním způsobem změnila vzdělávání dětí.

file-20200827-18-1fh3biu

Kdy a jak začít s Montessori výchovou?

Dítě má přirozenou touhu svět objevovat. Rádo zkoumá a poznává své okolí, učí se tak pomocí svých smyslů. Z psychologických výzkumů vyplývá, že nejvíce formujícím obdobím života jsou první tři roky, kdy se toho člověk naučí nejvíce, proto lze Montessori metody využít u dětí už od narození. Nikdy však není pozdě a začít můžete hned, co se pro tuto metodu rozhodnete! 

Úkolem Montessori výchovy je, aby bylo dítěti umožněno pomocí vlastních sil a vlastního tempa získat nové znalosti a dovednosti, které lze rozvíjet mimo jiné i pomocí Montessori pomůcek a hraček.

full-shot-woman-watching-kids-play
Jak vybírat Montessori pomůcky a hračky?

Každé dítě je jiné a vyvíjí se v odlišném tempu, proto neexistuje jasný návod, který by určoval jaká pomůcka je nejvhodnější pro určitý věk dítěte. Důležité je dítě pozorovat při jeho běžných každodenních činnostech a respektovat ho v jeho přirozeném vývojovém období. Všímat si a rozpoznat, o co právě jeví zájem a nabídnout mu takové aktivity a Montessori pomůcky či hračky, které jsou pro něj v daném věku vhodné.

Trh nabízí velké množství dřevěných hraček, které pomáhají dítěti rozvíjet jemnou motoriku a to pomocí vkládání, posouvání, tahání, skládání, šroubování, zatloukání apod. Velmi malé děti si budou hračky nejdříve prohlížet a zkoumat jejich strukturu. V pozdějším věku je ovšem mohou využít třeba při určování barev nebo tvarů.

Pokud Vás Montessori principy ve výchově oslovují nebo Vám jsou nějak blízké, připravili jsme pro Vás přehled Montessori pomůcek a hraček, které na našem e-shopu můžete najít a dětem pořídit. 

Montessori pomůcky a hračky pro nejmenší:

Montessori pomůcky a hračky pro nejmenší jsou jediná skupina, která je věkově ohraničena. Ostatní Montessori pomůcky a hračky nelze zaškatulkovat do věkové kategorie, jelikož se Montessori filozofie přiklání především k respektování přirozeného vývoje dítěte.

Za nejmenší zde považujeme kojence. Miminko, když se narodí, vidí pouze to nejdůležitější a jeho zrak je velmi nedokonalý. Od druhého týdne miminko začíná vnímat kontrastní barvy, hlavně černobílé předměty, případně červené. Proto v našem e-shopu pro nejmenší najdete kontrastní pomůcky a hračky - kontrastní kartičky, kontrastní leporela a knížky, závěsné a chrastící kontrastní hračky, kontrastní podložky a deky, které pomáhají rozvoji zraku miminka.

Kontrastní pomůcky a hračky zlepšují schopnost koncentrace, povzbuzují zvědavost miminka a nepomáhá vytvářet nová mozková spokojení. Zvědavé miminko se snaží k předmětům dostat, osahat si je, dává si je z jedné ručičky do druhé, a tak se rozvíjejí i jeho motorické dovednosti. 

33904-2 45015-2 45042-2
45087-4 45852-4 45855-1

 

Montessori pomůcky a hračky pro rozvoj motorických dovedností, zlepšení rovnováhy a pro rozvoj smyslů dítěte:

Batole se učí lézt, chodit, mluvit, rozeznávat tvary a barvy a objevuje nové struktury předmětů. Rozvoj hrubé a jemné motoriky můžete podpořit pomocí prvních puzzlí, motorických pomůcek nebo vkládacích hraček.

34429 36310 36532-1 36541-1
38091-4 45075-3 45933-3 45072-2

Jakmile Vaše dítě bude mít snahu začít chodit, rozhodně oceníte chodítka a odrážedla nebo tahací hračky, které ho jistě motivují k dalším krůčkům.

 

34369-9 45054
45840-1 36385-1

 

Dítě rádo objevuje různé struktury povrchů a tím stimuluje své smysly, zajímavými pomůckami v této oblasti jsou kinetický písek nebo senzorické hračky, které mají mimo jiné také antistresové vlastnosti. 

12908-5 27143-1 45924-1

 

Logické myšlení, kreativitu, fantazii a rozeznávání tvarů či barev nejlépe podpoří dřevěné hračky - dřevěná věž, dřevěný vláček nebo dřevěná skládačka.

blurry-girl-holding-wooden-toy

38085-3 45915-11

 

Nezapomněli jsme ani na pohyb spojený se zábavou! Hrát si a zároveň se rozvíjet nabízejí Montessori houpačky. Houpačka má všestranné využití - lze ji využít jako balanční pomůcku, prolézačku se skluzavkou, most či tunel nebo jako stoleček. 

38346-7
Montessori pomůcky a hračky pro praktický život:

Do budoucího života dítěti jistě pomohou pomůcky a hračky, které dítě seznamují s každodenními úkoly pro nácvik praktického života jako jsou vaření a pečení, krájení, nakupování nebo kutilské práce a k tomu mu pomůže především hra - dětské kuchyňky, dětský obchod, dětské nářadí či nácvik krájení. Tyto hry dítěti pomohou také ke zdokonalování se v sociálních dovednostech a komunikaci.

29992 38364
45045 45066

 

Montessori pomůcky a hračky pro předškoláky:

V této kategorii se doporučujeme soustředit na takové pomůcky a hračky, které dítě připraví na školní prostředí. Mohou to být dřevěné číslovky nebo dřevěná abeceda.

44172-3 44181-3

Má smysl pořizovat si Montessori pomůcky a hračky domů?

Rozhodně!

Nezapomínejte, že právě díky originálům pomůcek a hraček, které vznikly před více než 100 lety, Montessori ukázala společnosti, že i děti, u kterých se zdá, že nemají potenciál učit se, mohou dosáhnout velkých úspěchů.

V tomto případě však platí, více než kdy jindy, že cena by neměla být tím nejpodstatnějším kritériem při výběru těchto pomůcek a hraček. Hlavní by měl být záměr - co chci dítě naučit a co chci u dítěte rozvíjet. Pokud však nemáte dostatek financí, dobrou zprávou je, že pro využití Montessori metod si můžete spoustu pomůcek vyrobit sami i v domácím prostředí z běžných materiálů, které doma již máte. 

full-shot-smiley-woman-holding-little-kid

×

Splátková kalkulačka ESSOX