Jak vybrat první dětskou postel a upravit pokojíček pro příjemný odpočinek malého dobrodruha

detska-postylka_1Vaše malé děťátko už není tak malé, jako bývalo? Už to není to miminko, co jste si domů přivezli z porodnice a v jeho dětské postýlce mu začíná být těsno? Nedá se nic dělat. Nadešel čas, aby opustilo svou malou postýlku, která mu poskytovala útulné a bezpečné místo, a vstoupilo do světa plného snů a dobrodružství ve své vlastní "velké" posteli. Pojďme spolu vybrat tu pravou postel, která bude pro vaše dítě víc než jen místo ke spánku, ale stane se kouzelným místem pro jeho hry, odpočinek a sny v příjemném prostředí jeho pokojíčku.

Bezpečnost především

Při výběru první dětské postele byste měli myslet především a v první řadě na bezpečnost. Je důležité, aby postel, kterou vyberete, splňovala všechny aktuální bezpečnostní normy a byla navržena s ohledem na ochranu nejmenších. Samozřejmostí je stabilní a robustní konstrukce bez ostrých hran nebo vystupujících částí, o které by se mohlo dítě zranit. Pokud má postel zaoblené rohy jako mají dětské postele Bohoušek, je to trefa do černého. Neméně důležitý je i materiál, z něhož je postel vyrobena. Měl by být odolný a netoxický, aby i při nechtěném okusování nebo olizování nedošlo k požití škodlivých látek, protože… no známe děti, nejvíc jim chutná to, co vlastně do pusy vůbec nepatří. Nejlepší volbou snad je a navždy zůstane klasická postel ze dřeva, jako je dětská postel z masivu Kouba v přírodním dekoru.

Nesmírně užitečné jsou bezpečnostní ochranné zábrany. Ty vyžadujte především u postelí pro mladší děti, které bývají během spánku neklidné a všelijak po posteli cestují. Tyto bariéry zabraňují nechtěným pádům a poskytují dětem pocit bezpečí. Samozřejmě je můžete snadno odmontovat, jakmile děti trochu odrostou a zvyknou si na novou postel.

Další důležité kritérium při výběru první „dospělácké“ postele se týká výšky postele. Pro menší děti je vhodnější nižší postel, do níž můžou snadno vlézt a vylézt, bez rizika pádu. A pokud přemýšlíte o nákupu velké postele už pro malinké dítě, které se teprve batolí, můžete sáhnout po oblíbené dětské posteli Eliška ve tvaru domečku, která má rošt přímo u země a je tak vhodná i pro ty úplně nejmenší děti. Stačí umístit vedle postele měkký huňatý kobereček a nemusíte se bát ani nechtěného skutálení z postele.

Od postýlky po postel pro teenagera

Při vybírání postele a zařizování dětského pokoje budete muset také zvážit velikost postele. Ta ovlivní nejen pohodlí a bezpečnost dítěte, ale také její využití. Postýlky a postele pro děti jsou dostupné v široké škále rozměrů, od menších postýlek pro batolata po větší postele pro školáky a teenagery a proto, jakmile vaše miminko přeroste svou malou postýlku, nemusíte automaticky sahat po velkých postelích, ve kterých se nemusí cítit vždy příjemně.

Postele o rozměru 160x70 cm a 160x80 cm představují jakýsi mezistupeň mezi dětskou postýlkou a postelí pro dospělé. Jsou určeny pro předškolní děti a mladší školáky. Širší postel nabízí více prostoru pro pohodlný spánek a hru, a je vhodná pro děti, které potřebují více místa. Postele s rozměry 180x80 cm a 180x90 cm jsou zase ideální pro starší děti a teenagery. Tyto postele poskytují dostatek prostoru pro pohodlný odpočinek i pro větší děti. Právě takové jsou dětské postele Edík, u kterých si můžete vybrat z menší i větší varianty, a to hned v několika barevných dekorech.

Postele s klasickými rozměry 90x200 cm jsou standardní velikostí jednolůžka a jsou vhodné jak pro teenagery, tak i dospívající. Tento rozměr je univerzální a umožňuje využití široké škály matrací i ložního prádla. Je to zkrátka praktická volba, která může dětem sloužit skutečně dlouho.

Výběrem správné velikosti postele podle věku a potřeb dítěte si zajistíte, že se investice do dětského nábytku nejen dlouhodobě vyplatí, ale především, že se v něm bude dětem pohodlně odpočívat. Ať už zvolíte postel s menšími rozměry, ve které jim bude příjemně, nebo raději z praktického hlediska sáhnete po rozměrné posteli, do které „dorostou“, nejdůležitější by mělo vždy být pohodlí.

Výběr matrace nepodceňujte

Přecházet mávnutím ruky, byste neměli ani výběr správné matrace. Ta by samozřejmě měla rozměry odpovídat velikosti postele a především by neměla být příliš měkká. Měkké a velmi měkké matrace nejsou pro děti vhodné. Raději vybírejte mezi středně tvrdou a tvrdou matrací, která bude dostatečně pevná, aby podporovala správnou polohu páteře během spánku, avšak zároveň dostatečně komfortní, aby se na ní dítě cítilo dobře. Materiál matrace hraje významnou roli také v hygieně a odolnosti proti alergenům. Hypoalergenní materiály, jako je například latex nebo paměťová pěna snižují riziko alergických reakcí a snímatelný potah zajistí čistotu a hygienu. Výplní dětské matrace Molitan je PUR pěna (také známá jako polyuretanová pěna) neboli molitan, který má právě tyto vlastnosti. Poskytuje pohodlnou podporu tělu během spánku, flexibilně reaguje na tělesnou teplotu a váhu a především je hypoalergenní. To znamená, že je vhodná pro děti s alergiemi nebo citlivou pokožkou. Je odolná vůči roztočům a prachovým alergenům. Přispívá tak i ke zlepšení kvality vzduchu v místnosti i příjemnějšímu spánku. Samotné čištění matrace je obvykle také velmi snadné. Při běžném používání stačí pravidelně otřít povrch vlhkým hadříkem a nechat matraci dobře vyschnout, aby se zabránilo vzniku plísní nebo bakterií. Neméně důležitou vlastností dětské matrace je její prodyšnost, která umožňuje cirkulaci vzduchu, pomáhá regulovat teplotu a odvádí vlhkost. To je zvlášť důležité v případě malých dětí, které se mohou během noci více potit a zamezíte růstu plísní a bakterií.

Přírodní materiály hrají prim také v použití v matracích. Existují matrace s vrstvami z kokosu a pohanky, které se používají jako alternativy k některým syntetickým látkám. Dodávají matraci vynikající pevnost a odolnost proti vlhkosti. Zároveň mají tyto přírodní materiály přirozené antibakteriální a antialergické vlastnosti a jsou tak tou nejlepší volbou pro lidi trpící alergiemi nebo potížemi s dýchacími cestami. 

Další vrstvou ochrany je pak chránič matrace, který ochrání před případnou noční nehodou stejně jako před rozlitou vodou. S jeho pomocí ochráníte matraci a nevyžaduje žádnou zvláštní údržbu. Ve chvíli, kdy se stane jakákoliv nehoda, stačí sundat a společně s prostěradlem dát do pračky.

Jakou pokrývku a povlečení vybrat

Když vybíráte povlečení pro dětskou postel, je snadné se nechat unést pestrostí barev a motivů. Nicméně, stejně důležité jako vzhled, jsou jeho kvalita, materiál a pohodlí. Povlečení přichází do přímého kontaktu s pokožkou dítěte během mnoha hodin spánku, a proto vyberte materiál, který je nejen příjemný na dotek, ale také prodyšný a hypoalergenní.

Bavlněné povlečení je skvělé díky své měkkosti, prodyšnosti a schopnosti absorbovat vlhkost. Kromě materiálu a bezpečnosti je samozřejmě také důležitý samotný vzhled. Vyberte motiv, který se bude vašemu dítěti líbit a doplní téma jeho pokoje. Ať už se jedná o motiv oblíbené pohádky, nebo třeba autíček, zvířátek či princezen, dejte na svou intuici a vyberte takové povlečení, které přenese vaše děťátko přímo do říše fantazie a snů.

Příjemné prostředí pro spánek

Klidný spánek svého dítěte můžete podpořit také úpravou samotného pokoje. Zatemňovací závěsy nebo rolety pomáhají omezit pronikající světlo, kterého může být i v noci hodně. Nešťastně umístěná pouliční světla, nebo oslňující záře projíždějících aut, která svítí do dětského pokoje, narušují poklidný dětský spánek. Zatemnění pokoje tomu zabrání a zároveň dovolí dítěti prodloužit svůj spánek i během jasných ranních hodin a dopřejí rodičům trochu vytouženého odpočinku navíc. Zároveň je, ale také užitečné slabé noční světlo, které poskytuje dostatečné osvětlení pro příjemné usínání, uklidňující a bezpečné noční probuzení nebo kontrolu rodiči, aniž by narušilo spánek dítěte.

Stejně tak, může pomoci pro příjemný spánek dětí, hlídat optimální teplotu a vlhkost v místnosti. To lze monitorovat pomocí pokojového teploměru a vlhkoměru, s nimiž můžete předejít přílišnému přehřívání nebo podchlazení dětí, kvůli čemu se můžou budit. Vytvoření tichého a uklidňujícího prostředí, možná s pomocí bílého šumu nebo jemných melodií, pomůže maskovat rušivé zvuky z okolí a usnadnit usínání. Kombinací těchto prvků můžete vytvořit příjemnou atmosféru, která zpříjemní usínání a zlepší kvalitu spánku nejen dětí, ale i rodičů.

A nyní hurá s hračkou do postele

… anebo ne? Otázka hraček v posteli je to, co rozděluje rodiče na dva nesmiřitelné tábory.  Na jedné straně stojí ti, kteří s hračkami v posteli dětí nemají problém. A přítomnost oblíbené plyšové hračky nebo uklidňujícího předmětu v posteli chápou jako zdroj útěchy pro děti, který jim pomáhá snáze usnout a cítit se bezpečněji během noci. Tato vazba na hračky může být zvláště užitečná při přechodu do vlastní postele, kdy může dítě prožívat úzkost ze separace od rodičů.

Na druhé straně jsou ti, kteří hračky v posteli neschvalují, protože přítomnost hraček v posteli ovlivňuje kvalitu spánku. I když je pro děti přirozené hledat útěchu u svých hraček, je pro ně zároveň důležité naučit se rozlišovat mezi časem na hraní a časem na spánek.

Pomoct může stanovení jasných pravidel, jako je omezení počtu hraček, které si mohou vzít do postele, nebo vytvoření rituálu, při kterém se hračky "ukládají ke spánku" mimo postel před spaním. To může podpořit dobré spánkové návyky.

Zároveň je potřeba myslet i na bezpečnost. Obzvlášť u mladších dětí. Je důležité zajistit, že hračky v posteli nejsou příliš malé, kvůli riziku vdechnutí nebo udušení. Plyšové hračky by měly být vhodné pro věk dítěte a splňovat všechny normy bezpečnosti. U miminek a velmi malých dětí raději minimalizujte počet hraček v posteli a ujistěte se, že jsou bezpečné a neobsahují volné šňůrky nebo malé části.

×

Splátková kalkulačka ESSOX